עמידה מול קהל ודיבור באנגלית – 3 טיפים שכדאי לזכור

כיצד לשלוף את המילים הנכונות מול קהל?

ג’רי סיינפלד אמר פעם שזה מצחיק אותו שאנשים מעדיפים להיקבר מאשר לשאת את דברי ההספד. זאת משום שהפחד הכי גדול הוא עמידה ודיבור מול קהל, אפילו יותר מהפחד ממוות. אבל איך אפשר להתגבר על הפחד מדיבור מול קהל? איזה טיפים, עצות וכלים מועילים אפשר ליישם כדי להשתפר בתחום? מה קורה לנו כשאנחנו צריכים לדבר מול קהל באנגלית מדוברת ואף ברמה העסקית? ריכזנו עבורכם את כל העקרונות המרכזיים שכדאי לזכור.

הנואמים המנוסים פשוט נהנים מדיבור מול קהל

כדי לבחון איך מתמודדים הנואמים המנוסים עם הפחד והחששות שעולים לפני ההופעה פשוט דיברנו איתם. למשל, ערן כץ, שיאן גינס בזיכרון, איתו פיתחנו שיטה חדשנית ללימוד שפות, אומר שהוא ממש נהנה מזה. כלומר, החשש אף פעם לא נעלם, אבל ההתרגשות הופעת להיות דבר חיובי. למעשה, אותם דוברים הפכו את ה”חסרון” ליתרון וכך חוסר הביטחון השתנה לכדי השתוקקות והתרגשות.

ערן כץ מרצה בטד
שיאן גינס בזיכרון ערן כץ

נואמים רבים מספרים שהם ממשיכים להרגיש את האדרנלין בכל פעם שהם צריכים להגיע לבמה ולנאום. מסתבר שגם אחרי הרבה שנים של ניסיון, ישנם חששות שמא הרעיון המרכזי לא יעבור בצורה מתאימה או שהקהל לא יהיה מחובר מספיק. אבל הם גם מספרים כי התחושה של העוררות והלחץ הפכה להיות חוויה מיוחדת עבורם. החתירה לשלמות כבר מזמן לא מעסיקה אותם – אלא הלמידה מהניסוי והטעייה – היא זו שמניעה אותם בין הרצאה להרצאה.

כלומר, ניתן לחשוב על הטעויות והחסרונות שיכולים לצוץ אבל אפשר גם לשים דגש על היתרונות וההשפעה שיכולה להיווצר כתוצאה מהדיבור מול הקהל. למעשה בכל פעולה שמצריכה לקיחת סיכון, יש לנו אפשרות להימנע או ללכת על זה. עם זאת, הדרך להחלטה וההכנה לביצוע היא זו שגורמת לנו להתייחס למאורע (חשוב ככל שיהיה) באופן התואם.

לכן, נסו ליהנות מההיערכות כולה. שלבו את ההכנה לדיבור מול הקהל עם דברים שאתם אוהבים לעשות (לשבת בבית קפה, להתנסות מול חבר קרוב וכדומה). חייכו לעצמכם ותחגגו ניצחונות קטנים בחזרות על הנאום או ההדרכה. תקבעו לעצמכם יעדים של שליטה בתוכן ובצורת ההעברה שלו. לאחר מכן תמדדו את הביצוע לפי הזמנים שהקצבתם לעצמכם ותנו לעצמכם פרס על עבודה טובה – זה תמריץ שתמיד עובד טוב.

ארבעה סוגי התייחסות לדיבור מול קהל

כמו בכל תהליך של קבלת החלטות, גם בדיבור מול קהל יש מגוון של גישות בהן בוחרים (במודע או שלא במודע) הדוברים. על מנת להבין טוב יותר היכן אנו נמצאים, הכנו לכם מיפוי של 4 טיפוסים עיקריים בשביל שיהיה לכם קל למפות את עצמכם במודל של דיבור מול קהל:

1. רציונאלי 

עבור אדם רציונאלי הכנה לדיבור מול קהל היא עניין טכני. הוא רואה את המצגת כעניין המרכזי והמסר חייב לעבור דרך תאוריות בדוקות וניתוח מעמיק של נושא ההרצאה. העמידה שלו בדרך כלל תהיה יותר עצורה ושפת הגוף שלו מונוטונית. בהרצאה של הטיפוס הרציונאלי יוצגו הרבה נתונים ומידע מבוסס מחקרים. לרוב הטיפוס הרציונאלי פחות מערב את הקהל ויותר נוטה להציג מידע מיהמן, מקיף וממצה.

 

2. אינטואיטיבי

בשונה מהטיפוס הרציונאלי, האינטואיטיביים חשים את הצורך של הקהל ויכולים לייצר תפנית בעלילה או בדרך ההצגה באופן סימולטני. פעמים רבות קורה שהקהל אינו מתחבר לדברי הנואם או לדרך העברת המסר ולכן יש צורך בהתאמת התקשורת בצורה נכונה. לרוב הטיפוס האינטואיטיבי יתכנן 50%-70% מהתוכן והוא גם ישים דגש  משמעותי על שפת גוף ותכנון המעורבות מצד הקהל על ידי שאילת שאלות והרמת ידיים. שפת הגוף שלו תהיה פתוחה ומערבת, לרוב עם היישרת מבט למשתתפים בצורה טובה ומשכנעת.

3. מתוכנן

דקלום זה השם האמצעי של הטיפוס הנדון. בשביל לא לטעות בהצגת הנתונים והמידע על הנאמר, הטיפוס המתוכנן יכתוב לעצמו כל מילה שצריכה להיאמר וישתדל מאוד לא לסטות מהנושא. הערות מהקהל יכולות לבלבל אותו מאוד ולרוב הוא חייב להיצמד לתכנון המקורי כדי להקיף את כל הנושאים והעקרונות. הוא חייב להיראות כמי ששולט בתחומו והידע שלו נותן לו מקור לביטחון. הטיפוס המתוכנן יוותר על דיבור מול קהל אם אין לו מספיק זמן להתאים את התוכן לקהל הרלוונטי ולא יעלה לבמה עד שהוא מרגיש שליטה מלאה בתחום וגם בצורך של הנמענים. שפת הגוף שלו והתקשורת הבלתי וורבלית עשויות להיות קפואות ואף לשעמם.

4. ספונטני

יש דרישה להרצאה? בטח אפשר מייד להתחיל. הטיפוס הספונטני סומך על עצמו ברמת האלתורים ויודע שיידע לשלוף את המילה, הבדיחה או האמרה הנכונה בזמן ובמקום הנכונים. ירידה לפרטים היא בדרך כלל אינה הצד החזק שלו ולעיתים הוא עשוי להיתפס כלא רציני ולא מקצועי. יחד עם זאת, יכולות האלתור שלו הן מהגבוהות ביותר ובדרך כלל הוא ניחן בשנינות וחן טבעי. אם הוא קם ברגל ימין, דיבור מול קהל מבחינתו זה אירוע קליל ומיוחד מאוד. לכן שפת הגוף של הטיפוס הזה תהיה מורגשת וזכירה במיוחד עבור המשתתפים וזה יראה כאילו הוא נולד על הבמה.

איזה טיפוס מתאים לכם? זה לא באמת משנה כי צריך להיות מוכן לשינויים. הבנה של היתרונות והחולשות של כל אחד מהטיפוסים תעזור לנו להבין מה אנחנו צריכים לשמר ומה לשפר. למשל אם אתם מאוד רציונאליים או מתכוננים תצטרכו ללמוד לאלתר וליהנות מהסטייה מהנושא. לעומת זאת אם אתם בונים על אינטואיציה או ספונטניות – כדאי שתתחילו לעבור על הנתונים והפרטים הקטנים יותר לעומק לפני העלייה לבמה.

חשוב להבין שקידום היכולות שלנו כדוברים מול קהל, מבוסס על שילוב הבנת האופי הטבעי שלנו אל מול אימוץ תכונות נרכשות מהסביבה ולמידה אקטיבית. מאחר שעמידה ודיבור מול קהל הוא מיומנות (כישור) בשונה מ”ידע נערם”, יש להקפיד על אימון והתמדה. נואמים רבים התחילו בגמגום וטעויות במה נפוצות, אבל המשיכו, השתפרו והפכו לווירטואוזים.

כמו בדיבור מול קהל - גם שימוש באנגלית יכול לגרום לחששות

ללמוד אנגלית מדוברת או עסקית כהכנה לדיבור מול קהל

כפי שצריך להתאים לקהל את המסרים הרלוונטיים לנושא ההרצאה ולצורך שלהם, כך גם חשוב ללמוד אנגלית מדוברת שאפשר לשלוף בצורה נכונה בעת הצורך. לעיתים ההרצאה הופכת לרב שיח בין הדובר לבין המשתתפים ולכן הכנת משפטים בנויים מראש יכולה מאוד להכשיל אתכם. בשביל להתכונן בצורה מתאימה יש להכיר טוב את אוצר המילים הנחוץ בנושא. כמו בעולם של עמידה מול קהל, גם קורס ללימוד אנגלית יכול להיות משעמם או חווייתי – צריך רק למצוא את הדרך המהנה ביותר.

בדיוק כמו ששיחה יומיומית מצריכה תקשורת מתאימה בין המשתתפים, כך גם הרצאה מול קהל תצריך תקשורת רלוונטית. הכינו רשימה של מילות מפתח בנושא ועברו עליהם, תרגמו מראש את המילים והשתמשו בטכניקות זיכרון כדי להטמיע אותן. בקיאות בתחום משתקפת על ידי שימוש נכון במילים, ביטויים ומשפטים. לעיתים שגיאות קטנות בדקדוק או התחביר יכולות להתפרש על ידי המשתתפים כחוסר מקצועיות או רצינות.

ישנן טכניקות זיכרון שעוזרות לנו לפתח את הדימיון ובכך להטמיע את הכישורים החדשים שלנו באופן קבוע. הדברים הבסיסיים ביותר לזכור בהקשר של דיבור מול קהל הם נשימה נכונה, שימוש אפקטיבי בקול, התקשורת עם הקהל, שילוב של עמידה ותנועה מתאימות וכן כמובן – תוכן רלוונטי. לכל זה יש להוסיף הכנה נכונה – חשבו על שאלות שיכולות להישאל, נושאים משיקים וכל “הפתעה” שיכולה לצוץ פתאום.

אבל אם אנחנו רוצים לדבר באנגלית חשוב לזכור שמאחר שזו לא שפת האם שלנו – יש יותר סיכוי שלא נצליח לשלוף מילים מסוימות מדי פעם. לפעמים אלו המילים הפשוטות ביותר ולפעמים מושגים קריטיים. הסוד שטמון מאחורי יכולת השליפה נשען על היצירתיות והדמיון שלנו. ככל שאלה יותר מפותחים, נצליח למצוא אלטרנטיבות להעברת המסר בעת הצורך. ישנן טכניקות פשוטות עליהן ערן כץ מדבר בספריו כבר שנים (“סוד הזיכרון המצוין” לדוגמה).

בכדי להעביר מצגת או הרצאה רצינית באנגלית צריך להתייחס להגייה כאל המפתח להצלחה. ברגע שאנחנו נרגיש שאנו הוגים את המילים בצורה נכונה – יעלה לנו הביטחון. הבעיה היא שכשאנחנו עושים טעות בהגייה (ואנחנו קולטים את זה) זה מייד מוריד לנו את הביטחון ואנו עסוקים בעיקר בזה. לכן כדי להמשיך להעביר את ההדרכה צריך לשים בצד את הטעויות ולא להתפדח מהן. המבוכה יכולה לשתק אותנו ובגלל זה מומלץ להתקדם הלאה במהירות (אבל ללמוד מזה להמשך).

הכנה נכונה תהיה חזרה ראשונית מול המראה והקלטה של עצמכם. תנו לעצמכם ביקורת ונסו לחשוב האם ההגייה הייתה מספיק טובה, אוצר המילים נבחר בצורה מספקת והאם התוכן כולו בנוי בצורה משכנעת, מעניינת ומושכת. אתם המבקרים הכי טובים של עצמכם אבל לכולנו יש נטייה לפעמים להתייעף אחרי הניסיון הראשון (אם אנחנו בכלל מבצעים אותו). המשיכו לנסות ותאמינו ביכולות שלכם – אל תקשיבו לקולות שקוראים לכם לפרוש ולוותר. תנו לעצמכם קרדיט על הידע שצברתם בנושא הנדון ותחתרו לשליטה מלאה בדיבור מול קהל.

בהצלחה!

לסיוע בהכנה לעמידה ודיבור מול קהל – השאירו פרטים

נגן וידאו

אולי יעניין אותך גם

שתפו עם חברים

שתפו עם חברים

לכל אחד יש זיכרון לשפות, בואו לראות איך להגיע אליו >>>

טיל