1. תרגלו את הדיבור כל יום.
אנשים שנרשמים לקורסי לימוד שפות זרות ובלשנות באוניברסיטה אולי יגידו אחרת, אבל אנחנו רואים בשטח שבשביל להתקדם כמו שצריך בלימוד – מומלץ פשוט לדבר כל יום. בעוד שההתקדמות של לימודי שפות דרך ידע (כמו בלשנות) היא לרוב משעממת וכוללת חוקי דקדוק ואיות, הלמידה דרך רכישת מיומנות הדיבור היא מהנה ומתגמלת יותר.
מה צריך לעשות בפועל?
בשביל שהמילים החדשות ייטמעו, מומלץ מאוד לתרגל כל יום (לפחות 20 דקות). לימוד שפה מדוברת הוא תהליך ספיראלי ולא ליניארי. לכן חשוב לחזור שוב ושוב על השפה הנלמדת עד שהיא נטמעת בזיכרון ארוך הטווח ומוכנה לשליפה.
2. אמנו את מיומנות הדיבור בתחומים שמעניינים אתכם.
בין אם אתם לומדים קורס אנגלית, איטלקית או ספרדית – העיקר הוא שתמצאו את מה שמעניין אתכם בשפה והתרבות שממנה היא באה. חפשו קורס שמשלב התאמת תוכן אישית בלימוד וכך יהיה לכם חיבור הרבה יותר חזק שנובע מתוך סקרנות ורצון לגלות עוד.
אחרי שיהיה לכם בסיס כבר תוכלו לתרגל עם דוברי השפה. בעולם הטכנולוגי של היום, ניתן למצוא דוברי שפות מכל העולם שישמחו לתרגל אתכם עברית בתמורה ללימוד השפה שלהם. זה נקרא "טנדם – מפגש חילופי שפות דרך לימוד ותרגול".
רבים מתחילים ללמוד שפות דרך דקדוק או כתיבה, אבל זה בדרך כלל מוריד את המוטיבציה כשלא מצליחים לדבר מההתחלה ולומדים חומר יבש. כיום אנחנו מבינים שעיבוד השפה דרך שיחה, עדיף על פני שינון משעמם שלה בספר או המחברת. תלמידים עצובים רבים ברחבי העולם חיפשו תכלית בשיעורי אנגלית של בית ספר.
מפגש טנדם של בית ספר ניו סקול ללימוד קורסי שפות
3. התחילו עם 1000 המילים הנפוצות ביותר.
כדי לפתח יכולות דיבור שישמשו אתכם בחיי היומיום, כדאי ללמוד שפות זרות דרך המילים המדוברות ביותר בקרב דוברי השפה.
אם תשקיעו מאמץ באוצר מילים שלא ישרת אתכם ביומיום מההתחלה – ייקח זמן עד שתראו תוצאות. לכן כדאי לבחור קורסי לימוד שפות שמאפשרים לכם שימוש פרקטי בשפה.
לכן, מומלץ ללמוד אנגלית ושפות זרות נוספות דרך המילים שנמצאות בשימוש התדיר ביותר בקרב דוברי השפה. כך, תוכלו להשתמש במה שלמדתם מהר יותר – ולתרגל עוד – וללמוד עוד ועוד מילים נוספות כתוצאה מהתרגול.
4. השתמשו בתרגום מילוני.
אחרי שתכירו את המילים הכי פופולאריות בשפה שאתם לומדים, תמצאו את עצמכם מחפשים מילים נוספות, כולל הטיות של מילים שאתם כבר מכירים.
ברגע שתוכלו לשלוף תרגום של גוגל או כל מילון אחר, יהיה לכם הרבה יותר ביטחון במהלך הניסיון לתקשר את עצמכם בשיחות המעשיות עם דוברי השפה. זה לוקח בדיוק 10 שניות לאתר את המילה ולכן אפשר להתקדם מהר במיומנויות הדיבור.
5. הכירו את סוג הקלט (וסגנון הלימוד המועדף) שלכם.
חלקנו קולטים יותר טוב מהקשבה, אחרים מעדיפים לתרגם חומרים ויש כאלה שחייבים פשוט להתחיל ולנסות לדבר שוב ושוב.
אחרי שתבינו מהו הקלט החזק שלכם (וגם את מה שצריך לשפר), תוכלו להתאים את התרגול השוטף בצורה טובה יותר. כך אפשר לחסוך גם במחיר של קורס אנגלית או כל שפה אחרת שתרצו ללמוד.
במילים אחרות, תוכלו לקצר ולייעל את זמן הלימוד שלכם, במידה שתתכנו אסטרטגית את התהליך – לפי איך שכדאי לכם ללמוד שפות זרות. הדגש כאן הוא על התאמה אישית, שתלויה בהבנה שלכם כיצד ליישם זאת בעצמכם.
ערן כץ וכמה מספריו
6. התאימו טכניקות זיכרון לתרגול השוטף.
בית הספר שבו למדנו בין היתר שפות, הרגיל אותנו לשנן ידע. במקום, העדיפו לתרגל מיומנות דרך עוגני זיכרון. כדי לזכור מילה מסוימת, עדיף להכיר אותה כחלק מתוך הקשר כללי של המשפט. ככל שתפעילו את הדמיון ותתעכבו על משפטים באופן מעמיק ויצירתי – כך הם ייטמעו יותר טוב.
רבים חושבים שזיכרון זה רק של דברים שקרו במציאות בעבר. אולם, הסוד הוא שניתן לייצר זיכרונות חדשים ובאמצעותם להגביר את יכולת השליפה בעתיד. ערן כץ – שיאן גינס בזיכרון מדבר על זה כבר שנים בהרצאות וכותב על כך בספריו השימושיים. הרעיון הוא כי ניתן לצרוב זיכרונות חדשים בהתאמה אישית – לפי סוג הקלט כאמור בטיפ הקודם.
7. תנו לעצמכם פרסים.
תהליך למידת שפה זרה רצוף במכשולים ובעיות שאנו צריכים לפתור. לכן השגרה הזו יכולה לשמר מוטיבציה אחרי תחילת הדרך – כשלרוב ישנן נפילות מתח שעשויות לייצר חסמים פסיכולוגיים. זה מעודד מאוד לקבל מתנה או הפתעה – בייחוד אם זה במקרה בדיוק מה שרציתם.
מה עושים בפועל?
הגדירו מטרה כללית גדולה (ופרס גדול) כמו למשל – החזקת שיחה רצופה של 3 דקות אחרי 3 חודשים – שתבטיח לכם פרס שווה של טיול בה דוברים את השפה שלמדתם. כמו כן נסו להגדיר מטרות קטנות ש"ישיגו" לכם פרסים יומיומיים נחמדים. אפשר לדוגמה לזכור בע"פ 10 משפטים ביום, שכוללים 50 מילים חדשות שלמדתם ובתמורה לזכות בארוחה שווה בחוץ.
8. המשיכו לתרגל את השפה בראש כל הזמן.
ברוב הזמן אנחנו על "טייס אוטומטי" מבחינת צורת החשיבה שלנו בשפת האם – עברית. נסו לאתגר את עצמכם עם חשיבה בשפה הזרה לאורך חלקים מהיום שלכם. ברגע שתתחילו לתאר את הפעולות שאתם עושים, המחשבות שלכם יתאמצו לעזור לחלק המודע במוח לשלוף את המילים שנשכחו בתת מודע.
התהליך הזה יכול לתרום ליצירת שליפה אינטואיטיבית של השפה בהמשך הדרך. יש חשיבות גדולה לתרגול יומיומי, כך שהכנסת הרגל זה לחיי היומיום היא יותר ממומלצת. כבני אדם אנו מעדיפים לראות תוצאות מהר. כלומר, אם המטרה שלכם היא לפתח יכולות דיבור, החשיבה בשפה היא קריטית וזה בדיוק האופן שבו למדתם את שפת האם.
9. אל תחששו לטעות.
זה אולי העיקרון החשוב ביותר בתחום של לימודי שפות מדוברות. רבים מאיתנו אוהבים להיות צודקים. חלק אפילו מגיעים לרמה של פרפקציוניזם וטוטאליות: או שעושים הכול או כלום.
אבל חשוב לזכור שהחיים זה לא שחור ולבן. כמו שאי אפשר להיות שף או מנכ"ל בלי לעשות טעויות בדרך – כך גם לא ניתן לשלוט במיומנויות הדיבור בשפה זרה בלי טעויות.
למעשה, הטעויות הן קריטיות להצלחה שלכם. אבל כשטועים, חשוב למצוא מישהו שיעזור לכם ויתקן כשצריך. אחרת לחזור על אותן טעויות זו כמובן לא חוכמה גדולה.
כמו שערן כץ תמיד אומר – המשפט הכי חשוב בכל שפה הוא "בבקשה תדבר לאט, זוהי אינה שפת האם שלי". כך בן השיחה לרוב יהיה יותר סבלני ואף ינסה לעזור לכם להשתפר.
10. צרכו תוכן שמעניין אתכם בשפה שאתם לומדים.
אם תמצאו סדרות, סרטים ומוזיקה, או אפילו בלוגים ועיתונים בשפת היעד שלכם – זה יעזור לכם לשמור על מוטיבציה גבוהה בלימוד.
בעת צפייה והאזנה שימו לב לנאמר ולנעשה. השתדלו להיות אקטיביים ככל הניתן גם בקריאה. לרוב כשאנו צורכים תוכן שכזה אנו נשארים פסיביים, אך כדי ללמוד שפה ולזכור את המילים צריך דמיון.
חזרו אחרי הדמויות המרכזיות, נסו להשתמש במילים החדשות במשפטים שאתם בונים בעצמכם וצרו לעצמכם הרגל קבוע של צריכת תוכן, אפילו אם זה רק 6 דקות ביום.