"אין לי כישרון לשפות", "איך אלמד שפה חדשה בגילי", "נראה לי שכבר פספסתי את הרכבת", "בבית ספר הייתי גרוע/ה בשפות" את כל המשפטים האלה ועוד רבים אחרים שמענו בלי סוף. מסתבר שכולנו מתוכנתים לדעת שפות – אפילו יותר משפה אחת. כאשר פועלים בדרך הנכונה ובעזרת שימוש בטכניקות זיכרון – כל אחד יכול לזכור שפות.
מי לא רוצה לשלוף כל מילה ברגע הנכון ובהקשר המתאים?
רוצים לדבר אנגלית מדוברת בנוחות ובקלות? בכדי להבין איך לעשות את זה, צריך להבין קודם למה המילה לא עולה לנו למרות שאנחנו כבר מכירים אותה. זה קורה תמיד כשאנחנו מדברים באנגלית או שפה אחרת ומבינים את הצד השני, אבל כשמגיע תורנו לדבר פתאום המילה נעלמת. איגדנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על לימוד של אנגלית מדוברת. קריאה מהנה!

מה עשינו לא נכון עד היום?
החוויה הלא נעימה של לימודי אנגלית בבית ספר חרוטה כנראה בכולנו. אבל חשוב לנתח רגע למה זה היה ממש לא כיף ואפילו קצת משעמם:
- המון תלמידים בכיתה – אי אפשר לפתח יכולות דיבור בלי ההזדמנות להשתתף בתדירות גבוהה.
- שיטה מקולקלת – אלא אם אתם חוקרי בלשנות באקדמיה, את מי מעניינים חוקי הדקדוק? שפה צריכה להיות מהנה ומדוברת קודם כל.
- אוצר מילים לא פרקטי – מה הטעם ללמוד מילים באנגלית או בשפות אחרות שלא נמצאות כמעט בשימוש?
- חוסר התייחסות אישית – לכל אחד מאיתנו יש אישיות אחרת וגם סגנון לימוד אחר. יש שיטות כמו MemoReach למשל, שמתאימות את עצמן לסוג הקלט של התלמיד.
- סדר עדיפויות שגוי – אולי המורים בבית הספר רצו שתלמדו אנגלית, אבל כמוסד המטרה שלו היא להשיג תוצאות במבחני התלמידים. אנגלית היא כלי חשוב יותר מאשר מבחן פדגוגי שלא מעיד על שום דבר חוץ מיכולת שינון למבחן ספציפי.
קורס ללימוד אנגלית – זה יכול להיות גם כיף אמיתי
מבחנים ומורים עם יעדים של בית ספר הם זיכרון שלילי עבורנו ברוב הפעמים. הלחץ בתקופת הבחינות מורגש וזה גורם לנו להגיע למצב שבו אנחנו רק רוצים שזה יעבור או שאנחנו פשוט אדישים לזה. בשני המקרים נוצר מצב שבו אנחנו פשוט לא נהנים.
לעומת זאת כשלמדנו עברית בתור פעוטות או ילדים קטנים – נהנו מאוד. אז מה ההבדל? את שפת האם אנחנו מתרגלים מהרגע הראשון. אנחנו לא מפסיקים לעשות טעויות ולקשקש בג'יבריש תינוקי בהתחלה. גם אחר כך מתקנים אותנו בלי סוף. אבל בגיל הזה אנחנו פשוט לא מתביישים לטעות.

ללמוד אנגלית וליהנות מיכולות השליפה
ככל שאנחנו גדלים, מלמדים אותנו – שלא בצדק בכלל – שלטעות זה לא טוב. שצריך לעבוד קשה ולהוציא 100 בכל מבחן. אבל המצוין הוא האויב הכי גדול של הטוב. כמו שכל שף במסעדה התחיל קודם כל מלשרוף חביתה – כך גם דוברי שפות התחילו מקשיי דיבור תוך ניסוי וטעיה.
אם נאמץ רגע את העובדה שלטעות זה בסדר ואפילו כיף, לא נדאג בניסיון הבא ונעזר במורה, חבר או סתם מכר כדי לתקן את עצמנו. ברגע שהחוויה של לימוד האנגלית היא חיובית – היא תהיה הרבה יותר זכירה. אם אנחנו נהנים ממשהו – אנחנו מצליחים וזה גם מה שחשוב שיהיה בקורס אנגלית הבא שאליו תירשמו.
התנסות היא הלמידה הטובה ביותר
ללמוד אנגלית מדוברת זה משהו שכולם צריכים לעשות כדי להגיע לרמת שליטה טובה. אבל כל אחד מאיתנו צריך גירוי אחר כדי לקלוט אנגלית או שפות אחרות. לרוב אנחנו מתחילים ללמוד אנגלית מכתיבה וקריאה ולכן ההתנסות לשלוף את השפה בדיבור לא מופעלת.
כאשר אנחנו מתנסים אנחנו טועים מדי פעם, אבל מאחר שככל שאנחנו מתבגרים אנחנו רוצים להיות צודקים יותר – אנחנו פשוט לא מתנסים. מי שלא טועה – לא מצליח, אמרו הרבה אנשים חכמים לפנינו – אבל בהקשר של שפה זו הדרך היחידה להגיע לתוצאות.
כשהיינו ילדים חיקינו את ההורים שלנו ואת כל הסובבים. לכן זו הזדמנות מצוינת לעשות זאת גם כשלומדים אנגלית או שפה אחרת. מצאו דמות בדיונית, מספר, סרט או סדרה ונסו לחקות אותה. התחילו מול המראה ואז תקליטו את עצמכם.
מומלץ להתחיל לבקר את עצמכם מיד אחרי ההקלטה. הקשיבו לדמות שמצאתם ביו-טיוב וחזרו אחריה. שימו לב להגייה, איך זזות השפתיים, הלשון והפנים של הדמות. תהיו אקטיביים בשמיעה ובצפייה. התחילו לבד ואז מצאו קורס אנגלית שיאפשר לכם לפתח יכולות דיבור במקביל לכתיבה והקריאה.

טכניקות זיכרון להטמעת האנגלית המדוברת
לכל אחד מאיתנו יש סוג קלט אחר – זה כבר עניין ידוע. אבל איך זה עוזר לנו לזכור את האנגלית המדוברת? ברגע שאנחנו יודעים שאנחנו מתאימים לאחד מסגנונות הלימוד יהיה לנו הרבה יותר קל לבנות עוגני זיכרון שיהפכו את הלימוד למלא חשיבה, דמיון והנאה.
דבר נוסף שהשתנה מאז שהיינו ילדים הוא שהדמיון שלנו הפסיק להיות מפותח. החיים נהיו ברורים מדי – אנחנו רואים סרטים וסדרות במקום לקרוא, החברה מכתיבה לנו כל הזמין איך המציאות צריכה להיראות וגם בואו נודה בזה – אנחנו לפעמים גם קצת עצלנים.
אבל בשביל ללמוד אנגלית מדוברת או שפה אחרת בצורה טובה צריך לצאת מחוץ לקופסה. ככל שנעבוד על היצירתיות שלנו – כך גם הזיכרון שלנו ישתפר. המוח שלנו מתוכנת לזכור סיפורים שנוגעים בנו, סיטואציות מצחיקות או משוגעות ובכלל דברים יותר סנסציוניים. לכן עוגני הזיכרון צריכים לשלב דברים שמשפיעים לנו על הקלט ונוגעים בנקודות הנכונות.
בניו סקול פיתחנו ביחד עם ערן כץ שיטת זיכרון בשם MemoReach שהמטרה שלה היא לשלב בין טכניקות זיכרון עתיקות לבין גישות מדעיות בתחומים שונים. בזכותה המשתתפים בקורסי האנגלית והשפות האחרות שלנו מצליחים לפתח יכולות שליפה בתוך 3 חודשים בלבד.